Emotion-Focused Skills Training (EFST) is een zeer succesvolle evidence based benadering die tot doel heeft kinderen en adolescenten met psychische problemen te helpen door met de ouders emotiegericht aan het werk te gaan. Ouders werken aan eigen blokkades, die worden getriggerd door en mogelijk ten grondslag liggen aan de problemen van het kind.
In deze 4-daagse EFST training leer je onder andere een 2-daagse ouderworkshop te verzorgen. Verder leer je met één of twee ouders/verzorgers individueel te werken met o.a. EFT stoelenwerk aangepast aan het systemisch werken.
EFST is erkend door de International Society of Emotion Focused Therapy (isEFT) en wordt gegeven in het Nederlands.
Doelstelling: leren om een 2-daagse ouderworkshop EFST te geven en leren hoe je EFST-ouderbegeleiding kunt doen met één of beide ouders in de kamer.
De eerste twee dagen van deze vierdaagse training volg je als deelnemer de 2-daagse ouderworkshop, die je hierna zelf aan ouders kunt geven. We moedigen je aan in deze workshop te werken als ouder aan de relatie met je eigen kinderen. Op deze manier leer je ervaringsgericht de cursus kennen, zodat je deze optimaal kunt gaan verzorgen. Je hoeft geen ouder te zijn om aan deze training deel te nemen. Als je geen kinderen hebt, werk je met andere belangrijke en nauwe relaties, zoals een partner, broer of zus, goede vriend of collega. In de 2 daagse ouder workshop leer je over competitieve motivatie, emotie-valkuilen (feeling traps), wat emoties zijn en hoe ze werken, evenals de drie belangrijke vaardigheden: valideren, grenzen stellen en verontschuldigen.
Tijdens de laatste twee dagen van de training leren de deelnemers stoelwerk technieken. Bij deze interventie voert de ouder een gesprek met zijn/haar denkbeeldige kind in een lege stoel, of met een deel van zichzelf. Dit versterkt de emotie en de ervaring en helpt woorden en betekenis te geven aan moeilijke gevoelens in uitdagende situaties. We gebruiken vier verschillende soorten stoelwerk: drie waarbij de ouder verschillende vaardigheden oefent, namelijk validatie, grenzen en verontschuldigen. Daarnaast is één stoelenwerk gericht op eigen innerlijke processen zoals blokkades en emotie-valkuilen (feeling traps).
Deelnemers oefenen zowel als ouder/verzorger als begeleider/therapeut, om te leren werken met emoties binnen gezinnen en om de interventies met stoelwerk onder de knie te krijgen. Als deelnemers werk je met je eigen materiaal. Het kan pijnlijk zijn om in contact te komen met onze eigen moeilijke emoties, vooral over ons ouderschap en onze kinderen. We voelen schuld, maken ons ernstige zorgen, of weten gewoon soms niet wat te doen. Juist daarom – en ondanks die pijn – is dit essentieel bij het leren van EFST (Emotional-Focused Skills Training). We kunnen niet oefenen met het werken met emoties zonder dat emoties aanwezig zijn in de kamer. De oefeningen vormen de kern van de EFST-opleiding. Onderzoek naar EFST toont aan dat niet alleen de symptomen en psychische problemen bij kinderen verminderen, maar dat dit ook bij de ouder gebeurt!
De training is bedoeld voor therapeuten en ouderbegeleiders - iedereen die toezicht houdt op ouders of psychische problemen behandelt bij kinderen, adolescenten of volwassenen.
De methode is oorspronkelijk ontwikkeld vanuit het werk met eetstoornissen in elke leeftijdsgroep en heeft zich ontwikkeld tot een methode om ouders te helpen bij het herstel van hun kinderen van algemene psychische problemen.
Accreditatie wordt aangevraagd bij:
Op verzoek wordt aangevraagd:
Deze Masterclass wordt door de VPeP erkend als specialisatiecursus in de opleiding tot persoonsgericht experiëntieel psychotherapeut. Zie overzicht VPeP.
Beiden EFST-trainers opgeleid door Anne Hilde Vassbø Hagen.
Deze training voor ouders geeft een compleet overzicht van de theorie, praktijk en onderzoek van een emotiegerichte, humanistische benadering van het ondersteunen van de ouders van personen die worstelen met een geestelijke gezondheidsuitdaging. Emotiegerichte vaardigheidstraining voor ouders (EFST) brengt een onverzettelijk geloof over in de motivatie en het vermogen van ouders om de ouder-kindrelatie te genezen en hun kind (jong, adolescent of volwassen kind) door hun worstelingen heen te helpen. Op basis van het meest actuele begrip van emoties en menselijke ontwikkeling, schetst het model duidelijk een centrale rol voor ouders bij het behandelen en voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen in hun gezin. Het is een kostenefficiënte aanpak met maximaal 40 ouders in één workshop en het is ook nog eens evidence-based.
EFST-leerboek welke is geschreven door Joanne Dolhanty, Anne Hilde Vassbø Hagen, Bente Austbø, Vanja Hjelmseth. Je kunt het hierkopen: https://emptychairpublisher.com
Datum: 19 - 22 mei 2025
Tijden: 09h30 - 17h00
Prijs: € 1.495 (inclusief biologische lunch, koffie/thee).
VPeP-leden krijgen 10% korting, zie www.vpep.nl/scholing/kortingsregeling.
Locatie: Kloosterhotel Zin, Vught (www.kloosterhotelzin.nl)